Dalarna brukar beskrivas som ett Sverige i miniatyr, eftersom man kan hitta mycket av det bästa och finaste landet har att erbjuda i ett och samma landskap.
Dalarnas geografi
Dalarnas län, tidigare känt som Kopparbergs län, täcker en yta på 29 086 km², vilket motsvarar cirka 7% av Sveriges totala yta. Det gör Dalarna till det fjärde största länet i Sverige. Trots sin stora yta bor det endast knappt 300 000 människor i länet, som består av 15 kommuner med Falun som residensstad.
Den högsta punkten i Dalarna är Storvätteshågna, som når 1 204 meter över havet. Siljan, Sveriges sjätte största sjö med en yta på 290 kvadratkilometer, bildades för 360 miljoner år sedan när en meteorit slog ner. Dalälven, Sveriges näst längsta älv på 541 kilometer, rinner genom länet och har spelat en viktig roll för transport av varor. Här finns även 41 vattenkraftverk. Dalarna är hem för Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär i Fulufjället, som är 75 meter högt, samt världens äldsta träd på 9550 år, också beläget på Fulufjället.
Dalarna är väldigt bra län för energi och solceller/solpaneler – läs mer om solceller i Dalarna här.
Turism i Dalarna
Turismen är en stor näring i Dalarna, som är Sveriges fjärde mest populära turistdestination. Under våren och sommaren 2020 påverkades branschen starkt av coronaviruset, vilket ledde till många konkurser bland småföretagare. Turismen återhämtade sig dock och var under den sista sommarmånaden nästan på normal nivå.
Dalarna har mycket att erbjuda besökare. Carl Larssons gård i Sundborn och verkstäderna som tillverkar dalahästar i Nusnäs är populära besöksmål. Rovdjursparken Orsa Grönklitt i Orsa och bäversafari i naturreservatet Malingsbo-Kloten är också stora attraktioner.
För den som gillar att vandra erbjuder Dalarna fantastisk natur med områden som Grövelsjön, Idre och Nipfjället. Här finns även fina sandstränder runt Siljan och Dalhalla utanför Rättvik, som bjuder på konserter året om.
Det mest kända evenemanget i Dalarna är Vasaloppet, som går mellan Sälen och Mora. Ursprungligen ett skidlopp för män, men idag är det öppet för alla med tävlingar både på skidor och cykel.
Kända produkter från Dalarna
Falu Koppargruva var världens största koppargruva under 1600-talet och en gång Sveriges största arbetsplats. Falu Rödfärg, som vi förknippar med traditionella svenska hus, var en biprodukt från gruvan. Den var billig att producera och enkel att använda.
Gruvan stängdes 1992, efter att ha varit i drift i mer än tusen år. Nu finns endast tillverkningen av Falu Rödfärg kvar, men gruvan är öppen för guidade turer och är en av de mest välbesökta platserna i Dalarna.
Falukorv är en annan välkänd produkt från Dalarna, med ursprung från 1500-talet. Den tillverkades av tyskar som arbetade i gruvan och behövde läderremmar, vilket ledde till att köttrester användes för att göra korv.